Gran Canaria – Maspalomasin hiekkadyynit

Atlantin valtameressä, aivan Pohjois-Afrikan kupeessa, kelluvien Kanariansaarten eksoottisimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Gran Canarialla sijaitsevat Maspalomasin silmää hivelevän kauniit hiekkadyynit. Luonnon tuhansien vuosien aikana muovaamat dyynit osoittavat kuinka yksinkertainen luonnonoikku voi tarjota huikeita näkymiä ja kokemuksia.

Maspalomasin hiekkadyynit sijaitsevat Gran Canarian eteläosassa, aivan rannikon vierellä. Ne sijoittuvat Maspalomasin ja Playa del Inglesin väliin. Noin 400 hehtaarin suuruinen ”hiekkalaatikko” ei kuitenkaan ole saanut alkuaan Saharasta saapuneesta hiekasta, kuten monet virheellisesti uskovat, vaan on syntynyt aivan paikallisesta hiekasta. Hiekkadyynit ovat suojelun alaisia vuodesta 1987, ja kansallispuisto perustettiin alueelle vuonna 1994.

Maspalomasissa pääset omakohtaisesti kokemaan, millaisissa puitteissa beduiinit elävät Saharassa. Olet kenties aina pohtinut, millaista Saharan hietikoiden sydämessä mahtaa olla, ja Gran Canarialla siihen tarjoutuu turvallinen mahdollisuus. Voit ihastella loputonta valon ja varjon leikkiä tuulen tuivertamilla dyyneillä aavikon laivan eli ystävällisen kamelin selässä istuen ja keinuen. Dyynit myös muuttavat hiljalleen muotoaan tuulen tanssittaessa hiekkaa suuntaan jos toiseen. Hiekkadyyneiltä aukeaa loistava näkymä niiden takana häämöttävälle Atlantin valtamerelle ja sen ainaisille aalloille, samoin kuin sisämaan vuoristoon.

Ainutlaatuiseen aavikkopäivään voit Gran Canarialla, Saharasta poiketen, yhdistää virkistävää vilvoittelua viereiseen meren aalloissa. Älä kuitenkaan häkelly, jos kauempana kaupungista törmäät aataminasussa rannalla makaileviin tai kirmaileviin turisteihin. Voit lisäksi valita ruokailua ja rentoutumista läheisessä Maspalomasin pikkukaupungissa, joka tunnetaan hiekkadyynien lisäksi myös mahtavasta majakastaan ja Kanariansaarten Palm Springsin maineestaan.

Maspalomasissa sinua odottavaan Natural Dune Reserveen (dyynien kansallispuisto) kuuluvien mykistävän kauniiden dyynien lisäksi myös palmujen metsikkö ja La Charcan lammikko, jolla monet pohjoisen ja etelän väliä reissaavat muuttolinnut pysähtyvät matkallaan.

Hiekkadyynit olivat vuonna 2007 itseoikeutetusti ehdolla Espanjan 12 kansallisaarteiden listalle. Listalle pääsivät lopulta luontoäidin luomuksista vain Cantabriassa sijaitseva Altamiran luola esihistoriallisine luolapiirroksineen ja Teneriffan Teiden vulkaaninen kansallispuisto.

[ad name=”GA, 468×60, embedded bottom”]

< Gran Canaria
< < Matkakohteet
< < < Alkuun


Kommentit

Maspalomasin hiekkadyynit — 5 kommenttia

  1. TYodella koskettava kuvaus Maspalomasin hiekkadyyneistä, juuri tuollaista siellä oli! Muutamassa minuutissa pääsi modernin lomakeitaan alueelta suoraan ajattomuuteen. Nykyajasta todistivat vain toiset turistit ja ne artikkelissakin mainitut ilkosellaan kirmailevat auringonpalvojat….vaikka olisihan he voineet olla esihistorialliselta ajaltakin, jolloin ei vielä vaatteita käytetty. Olisko olleet niitä Eedenin puutarhasta karkoitettuja?

  2. Maspalomas on omasta mielestäni yksi Granun parhaista kohteista juuri monipuolisen ympäristönsä ja tarjontansa ansiosta. Ingles on sekin todella lähellä, jos kaipaa vilkkaampaa yöelämää ja runsaampaa ravintolatarjontaa tai parempia shoppailupaikkoja. Sinne hurahtaa muutamalla eurolla taksin kyydissä!

  3. Osaako joku sanoa miksi Maspalomasin hiekkadyynit eivät pikkuhiljaa siirry ja peitä Mas palomasia.Olin juuri kolme viikkoa sillä ja koko ajan tuuli kovaa samasta suunnasta ja hiekka lensi myös.

  4. Tuulensuunnan vaihtuessa joskus, dyynien topografia ( jyrkkä suojasivu ) mahdollistaa nopean eolisen eroosioefektin ja palauttaa hietaa takaisin toisiin suuntiin. Itse samaa pohdiskellut 4 vk ajan samansuuntaisen tuulen vallitessa.

  5. Olimme juuri hiekkadyyneillä ja kävelimme upean hiekkarannan. Oli todella mieleen painiva kokemus. Suosittelen kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>