Lanzarote on Kanarian saarista kaikkein karuin. Sen pinta on laavakiveä ja maisema näyttää täysin elottomalta. Näin ei ole ollut aina, Antiikin ajan filosofit kuvasivat saarta vehreäksi ja hedelmälliseksi. Maisema muuttui täysin reilut 250 vuotta sitten, jolloin tapahtui toistaiseksi viimeisin tulivuoren purkaus Kanarian saarilla. Saaren keskiosan kylät peittyivät paksun laavakerroksen alle. Saaren muihin osiin satoi vuosien ajan tuhkaa ja hohkakiveä.
Lanzaroten suurin kaupunki ja samalla saaren pääkaupunki on Arresife. Siellä sijaitsee lentokenttä, jonka kautta kaikki Lanzaroten lentoliikenne kulkee.
Matkailu
Monia turistikohteita kiertäneelle Lanzarote tarjoaa aivan erilaisen elämyksen. Saarella ei ole metsiä eikä juuri puitakaan muutamia istutettuja palmuja lukuun ottamatta. Saaren harvoja eläimiä ovat linnut ja muutamat matelijat. Maan karuus tarjoaa mielenkiintoista tutkittavaa. Elottoman laavakentän pinnalla näkyy lähemmin tarkasteltuna harvaa ja heiveröistä kasvustoa. Kivien pinnalla kasvaa siellä täällä ohutta sammalta ja levää. Elämä ottaa voiton vähitellen, parin tuhannen vuoden kuluttua saari on jälleen vehreä ja maa hedelmällistä.
Lanzarote on täysin riippuvainen turismista. Lähes kaikki elinkeino pyörii matkailun ympärillä. Turismin lisäksi ainoa elinkeino saarella on maatalous ja erityisesti viinin viljely. Viiniä viljellään saarella ainutlaatuisella kuoppaviljely menetelmällä. Viini kasvaa matalina pensaina pienissä kuopissa. Kuoppaa reunustaa tuulensuojaksi rakennettu puolikaaren muotoinen kivimuuri.
Nähtävyydet
Saarella ei ole kovin paljon ”elävän” luonnon kohteita eikä myöskään historiallisia nähtävyyksiä. 1730-luvulla tapahtunut tulivuoren purkaus pyyhkäisi kaiken tieltään. Sitä vastoin saarelta löytyy paljon ainutlaatuista muuta nähtävää.
- Timanfya, kansallispuisto. Sana kansallispuisto tuo mieleen jotain vihreää ja hedelmällistä, luontoa jota pitää suojella ja vaalia. Timanfaya on karu, kivinen ja täysin eloton. Lähes 300 vuotta tulivuoren purkausten jälkeenkin maa on yhä pinnan alta kuuma. Lämpötila on useita satoja asteita. Laavavirtojen kulku on selvästi nähtävissä Timanfayan rinteillä. Wikipedia artikkeli Timanfayasta.
- Vihreä luola (La Cueva de los Verdes) saaren pohjoisosassa on vaikuttava kokemus. Sokkeloiseen luolaverkostoon pääsee vain opastettuna. Luolat ovat toimineet paikallisen väestön turvapaikkana merirosvoja vastaan. Luolaston on saanut nimensä juuri tuolloin koska luolasto oli Verden (=vihreä) perheen pakopaikkana. Jopa monissa turistioppaissa mainitaan virheellisesti luolastoa vihersävyiseksi ja nimen olevan peräisin siitä. Väriskaala luolan sisällä on enemmänkin keltaisen (rikki) ja valkoisen (kalkki) yhdistelmiä. Yksi tämän sivuston taustakuvista on otettu luolan sisältä.
- El Golfo kraatteri. Saaren länsipuolella sijaitseva puolikas tulivuorenkraatteria. Rannalla sijaitsee kirkkaanvihreä laguuni.
Lomakohteet
- Playa Blanca. Suosituinta turistialuetta on saaren eteläkärki ja sen hiekkarannat. Playa Blanca tarkoittaakin suomeksi valkoista hiekkarantaa.
- Puerto del Carmen. Pääkaupungin ja lentokentän läheisyydessä (15-20 km) sijaitsee Puerto del Carmenin ja Puerto Caleron lomakohteet. Alueella on hyvät ostosmahdollisuudet ja lyhyt matka lentokentälle.
Lanzarotella on sellaisia kohteita, joita ei muualta Euroopasta löydy. Yksi esimerkki on Timanfaya luonnonpuisto, joka on ihastuttavan erilainen nähtävyys. Valtavan laavakentän laava on rutikuivaksi kovettunmut, mutta jo hieman pinnan alla sen lämpöitila on kuitenkin edelleen huikeissa lukemissa, kuulema jopa satoja asteita. Esimerkiksi Timanfayan luonnonpuiston maineikkaassa ja vilkkaassa ravintolassa lihat voidaan hyvin helpolla paistaa syvän maahan kaivetun kuopan päällä. Ekologisempaa grilliä ei löydy mistään! Ja maku on luonnollisesti aivan mahtava!